VELKOMMEN

 

På denne side kan du læse i min dagbog, som handler om at leve med depression og angst.


Den er skrevet for at hjælpe dig, som kæmper med de samme problemer.


Bente Petersen

Min livshistorie

Små kår

Skoletiden

Depressioner som barn

Ungdomstiden

Uddannelse

Tiden på Grønland

Et bosted til vores søn

 

 

 

 

 

 

Min livshistorie

 

Små kår


Min far og mor sad som nygifte ved køkkenbordet. Aftensmaden bestod af en frikadelle, som de delte i to.
De havde købt et lille husmandssted. Flere forud for dem havde måttet opgive landbruget her. Men det skulle senere vise sig, at de kunne klare opgaven. De levede en hverdag med megen flid og stor nøjsomhed. Min mor har fortalt mig, at æggene, som hønsene lagde, betalte købmandsregningen.


Fem børn blev født og jeg er nummer to. Jeg blev et barn, som var klemt lidt inde i flokken. Min storesøster kunne meget nemmere klare sig i skolen og i hjemmet. Hun havde en natur, hvor hun sagde nej, hvis noget ikke passede hende. Når vi var alene hjemme, var det altid mig, der måtte tage sig af de små søskende.

 

Jeg ville så utrolig gerne gøre mine forældre glade og veltilfredse. Det bevirkede, at jeg knoklede rent arbejdsmæssig inde og ude for dem. Jeg husker hvordan mine små fingre så hærgede ud. Jeg kan ikke huske, at jeg fik nogen opmærksomhed med mindre jeg lavede noget praktisk for dem. Den ubetingede kærlighed ville havde været en god psykisk ballast for mig, men den fik jeg ikke.

 

Jeg legede meget. Det gik især meget ud over dukkerne, som blev vasket så meget, at de mistede farven. Jeg lavede en dukkevogn af papkasser. Jeg kan huske, at vi senere fik en rigtig rød dukkevogn. Jeg syede dukketøj til mine dukker. Jeg tænke meget på det selv at få børn. Jeg havde en drøm om, at de skulle havde et perfekt liv. Altid være glade.


Som lille havde jeg en veninde, som hed Mona. Hun boede nabo til mine forældre. Vi legede og snakkede meget sammen. Hun var en god veninde for mig. Jeg tror, at vi legede sorgløst sammen. Jeg husker, at der mellem vores to hjem var en stor grøft. Her rutschede vi ned ad skrænterne. Vi talte meget om der mon var hugorme i grøften? Der var jo meget lyng, hvor vi boede.

 

Jeg havde en kærlig far, men han kunne være uforudsigelig. Jeg var bange for ham som barn. Han kunne pludselig vise en hård og vred side. Det var ikke nemt at forudsige hans reaktioner. Men jeg husker også en far, der tog sig tid til at tale med os børn. Han interesserede sig for vores hverdag. Jeg husker også ham som en far, der legede med os og lavede meget sjov med os.

 

Min mor var en stille men kærlig mor. Hun havde rigeligt at se til med fem børn.

 

Jeg vil ikke just sige, at min barndom kun har været hård. Der var megen hygge og snak i mit barndomshjem. Jeg følte mig på mange måder glad, når jeg var sammen med min familie.

 

Skoletiden

 

Min skoletid var ikke en lykkelig tid, måske bortset fra første klasse. De første år i skolen holdt jeg sammen med Mona. Hun var heller ikke perfekt. Hun tissede nemlig i bukserne. Det var hun meget flov over. Jeg følte mig på mange måder tryg sammen med hende. Jeg havde jo også leget sammen med hende som barn. Jeg følte mig ikke tryg i skolen. Det var kun hjemme hos mine forældre, at jeg var glad - det meste af tiden i hvert fald.

 

Jeg led meget af halsbetændelse og var syg i lange perioder. Jeg voksede ikke som jeg skulle. Som 10 årig fik jeg mandlerne fjernet. Da jeg lå på sygehuset, fik jeg en flot trøje af mine forældre. Den var meget moderne, så jeg var stolt af den. Jeg havde også min kære dukke med. Jeg var indlagt længere end sædvanligt. Jeg havde høj feber. Da jeg kom hjem fra sygehuset, sov min mor ved siden af mig. Jeg lugtede ud af munden af gammelt blod, så min mor ville kun ligge med ryggen til mig. Det kunne jeg ikke forstå dengang, men nu kan jeg da godt forestille mig, at lugten må havde været slem. Da halspinen var ovre, fik jeg en meget slem hovedpine. Jeg havde konstant bihulebetændelse. Når jeg cyklede på grusvejen, gjorde det meget ondt i mit hoved. Jeg blev røntgenfotograferet for at se, om jeg havde en tumor.

 

Jeg blev drillet meget i skolen. Jeg var åbenbart et nemt offer for drilleri. Jeg var meget ofte syg og i det hele taget et svagt barn. Jeg stod ofte alene og deltog ikke i legen.


En lærer fik øje på min dårlige trivsel i klassen. Vi havde hende til regning. Hun kunne godt se, at jeg var et forknyt barn. Hun viste mig megen kærlighed. Smilte meget til mig. Men en dag var hun syg. Senere fik vi at vide, at hun havde brystkræft. Men hun kom så i skole igen, så jeg troede ikke, at hun stadigvæk var syg. Men det var hun, og en dag til morgensamling fik vi af skoleinspektøren at vide, at hun var død. Min verden brød helt sammen. Det var et kæmpe tab for mig. Nu var der endelig en lærer, der så mit behov, og så forlod hun mig. Jeg gik i femte klasse da. Jeg kan huske, at vi sang ”Altid frejdig når du går”. Det var hendes yndlingssalme. Så blev vi sendt hjem fra skolen. Det var dengang da næsten alle børn kom fra landet.

 

Da jeg kom i 7. klasse, blev jeg drillet meget af en af klassens drenge. En dag sparkede han mig på halebenet med sin jernbeslåede træsko. Det gjorde afsindigt ondt. Jeg har den dag i dag stadigvæk ondt, når jeg sidder i længere tid på en stol.


Når jeg tænker på min skoletid, kan jeg ikke forstå, at jeg måtte så meget ondt igennem. Sådan noget burde være undgået. Men måske opdagede mine omgivelse ikke, hvor meget jeg led. Måske har noget af min depression med det at gøre.

 

Depressioner som barn


Jeg gik ude i roemarken. Jeg var tolv år gammel. Den gang skulle hver række hakkes manuelt. Det var noget af en opgave at skulle skille roerne fra hinanden. Jeg husker rækkerne som helt uoverskueligt lange. Jeg havde det psykisk dårligt. Kunne ikke overskue opgaven. Kom til at hakke for mange roer op. Fik derfor udskæld af min far. Men jeg kunne ikke magte at hakke. Jeg kunne ikke gøre for det. Jeg var i en underlig uvirkelighedsfølelse og oplevelse af fjernhed. Jeg tænkte på, at bare jeg kunne dø. Mens jeg gik ude i marken, kiggede jeg op på skyerne. Bare jeg kunne komme væk og dø. Det var ikke til at holde pinen ud. Den gang vidste jeg ikke, hvad der var i vejen med mig. Jeg tror, at jeg havde det rigtigt dårligt i to måneder. 

 

Jeg gik på to forskellige efterskoler i 9. og 10. klasse. Jeg var i grunden glad for fællesskabet med de andre elever og lærerne. Begge år i april/maj fik jeg det skidt. Jeg husker, at jeg lå meget i sengen disse måneder. Lærerne kunne ikke forstå, hvad der var i vejen med mig. Men hvis jeg ikke lå i min seng, var jeg urolig og angst. Havde meget ondt i maven. Det var som om dynen beskyttede mig mod alle kravene. Ligesom den gang, jeg var tolv år, drømte jeg om og ønskede, at jeg kunne dø. Jeg så igen på skyerne og ville gerne flyve væk sammen med dem. Jeg havde svært ved at gennemføre eksamen. Da jeg først kom hjem på sommerferie, fik jeg det godt igen.

 

Heller ikke da jeg var ung, faldt det mig ind, at jeg havde en depression. Jeg troede bare, at jeg var blevet træt af efterskolelivet. Det er først efter jeg er blevet voksen, at det er gået op for mig, at jeg havde en dyb depression.


Når jeg tænker tilbage på de tre depressioner som barn og to som ung, så skulle jeg da have haft professionel hjælp. Hvorfor turde jeg ikke sige noget om det til nogen? Jeg tror, at jeg var flov over mine tanker. At jeg kunne tænke på døden. 

 

Ungdomstiden

 

Herefter kom jeg i huset som ”ung pige” i et år. Jeg klarede opgaverne godt. Men jeg havde ingen venner. Jeg var alene, men det hjalp meget, at dem jeg var i huset hos, roste mig ofte. 

 

Senere var jeg på en kristen højskole i Hillerød. Her fik jeg venner og mødte min kommende mand. Nogle af mine venner faldt fra, da jeg fik det dårligt sidst på opholdet. Jeg tålte heller ikke langvarige belastninger den gang. Jeg besøgte ofte mine venner på deres værelser. Jeg var sårbar og havde det ikke godt. Jeg havde bare så ondt inden i. Jeg var bange for, at de ville skubbe mig væk. Men jeg opdagede ikke, at jeg var en belastning for dem. En af dem brugte Bibelen til at slå mig i hovedet med: ”Gæst ikke ofte din næstes dør, at han ledes ved dig” sagde hun til mig.

 

Den sidste tid på højskolen trivedes jeg ikke. Jeg lå meget i sengen. Jeg rystede, når jeg var sammen med andre. Jeg holdt mig til en pige, der havde det på samme måde. Det var en stor trøst for mig. Jeg havde en depression, som endnu engang ikke blev behandlet. 

 

Efter at jeg er kommet op i årene, kan jeg ikke forstå, at ingen opdagede mine depressioner. Men jeg gjorde alt for at skjule det. Det var min hemmelighed. Jeg var bange for, at mine forældre ville blive vrede, hvis jeg fortalte det til dem.  

 

Uddannelse

 

Nu kom der en god tid for mig. Jeg kom ind på sygeplejeskolen. Jeg klarede mig

godt i klassen. Jeg syntes, at det var spændende stof at lære. Men alligevel led jeg meget af angst. Måtte ofte gå på toilettet. Tog mange og langvarige bade. Mine muskler rystede, så jeg fik en afslappelse i vandet.

 

Mens jeg var på sygeplejeskolen, begyndte jeg at komme sammen med min mand. Det var en stor oprejsning for mig. Jeg havde nu en god og kærlig ven. Det styrkede min selvtillid. Vi blev gift efter to år i 1980. Og næste år fik vi vores første dreng. Jeg var stadigvæk elev, men det gik godt med begge ting: uddannelse og mor. Senere har vi fået to børn mere, en dreng og en pige.

 

Efter sygeplejeskolen har en af mine studiekammerater fortalt mig, at der ligesom var noget i vejen med mig. Da jeg fortalte hende, at jeg led af angst, forstod hun mig godt.

 

Tiden på Grønland

 

Vi besluttede så at rejse til Grønland. Forinden fik vi noget undervisning i grønlandsk sprog. Vi rejste derop sommeren 1985, da vores yngste barn Judith var tre måneder gammel. Vi havde mod på noget nyt. Jeg arbejdede som sygeplejerske på det lokale sygehus og min mand arbejdede som lærer på byens skole.

 

Jeg fik en gennemgribende depression, da vi havde boet på Grønland to år. Efter yderligere 8 måneder måtte jeg rejse hjem sammen med børnene. Min mand blev i byen for at færdiggøre sin kontrakt.  

 

Jeg blev indlagt på en psykiatrisk afdeling i Danmark foråret 1988. Jeg kunne ingenting, alt var i en tåge, og jeg havde fjernhedsfornemmelser.

 

Jeg var ikke i stand til at passe vores børn og boede derfor på skift hos to af mine søstre. De prøvede alt for at gøre det godt for mig. Men jeg oplevede ikke, at de forstod mig.

 

Ved denne indlæggelse fik jeg min første antidrepressive medicin. Det hjalp godt. Jeg fik også mange psykologiske samtaler.  

 

Jeg blev rask på medicinen, som også hjalp mig ud af min angst. Jeg var glad og kunne klare det herhjemme og arbejde som sygeplejerske. 

 

Et bosted til vores søn

 

Da vores ældste søn kom i 8. klasse, blev han syg. Han blev meget psykisk dårlig. Vi var igennem utallige samtaler. Ungdomspsykiatrisk afdeling konkluderede, at "han har ondt i livet". Jeg syntes, det var pinligt, at en professionel behandler ikke kunne sige andet end en floskel.


Efter denne samtale blev jeg meget vred. Nu måtte de altså undersøge den dreng ordentligt. Det gik de med til. Han fik diagnosen Aspergers syndrom.

 

Nu var det pludselig ikke vores skyld længere, at han havde det dårligt. Diagnosen var en befrielse for ham og os.

 

Som tiden gik, blev vi mere og mere klar over, at han måtte flytte hjemmefra for at kunne få den bedste behandling og et godt sted at bo. Han var også blevet 22 år. I den forbindelse kom jeg til at stå i spidsen for oprettelsen af et nyt bosted for unge med Aspergers syndrom. Bostedet blev knyttet til Kristelig Handicapforening. Det tog 4 år at få det projekt op at stå. Bofællesskabet Frøjkgården blev taget i brug i 2003. 

 

Kort tid efter at projektet var færdigt, blev jeg ramt af en dyb depression pga. overbelastning. Jeg var udbrændt. De følgende to år (2004-2005) var jeg indlagt på psykiatrisk afdeling tre gange. 

 

Indholdet på denne hjemmeside må kun anvendes efter aftale med Bente Petersen.